Korte inhoud van mijn boek, Het meisje, de hulpverlener en de buddy

Aan de hand van een levensverhaal van een jonge vrouw, Manon, en de traumatische ervaringen die ze in haar jeugd heeft opgelopen, laat de auteur zien welke stappen Manon zet om mentale beschadigingen te verwerken en te overwinnen. Tijdens haar herstelproces krijgt Manon belangrijke steun van een begeleider, Joop, teamleider van een jongerencentrum met trajectbegeleiding. Een harde jeugd en ervaring als straathoekwerker helpen hem om aan Manon de steun te geven waar ze wat aan heeft.

Manon is de hoofdpersoon van dit boek. Haar ervaring met verwaarlozing en een relatie met een ’loverboy’ leiden ertoe dat ze het vertrouwen in andere mensen verliest. Joop is in staat contact met haar te leggen en haar vertrouwen te winnen.

De auteur kijkt naar het leven van Manon en haar begeleider door de bril van hun overlevingsstrategieën: verzet en boosheid, vluchten en feesten, zwanger worden en drugs gebruiken. Welke weg helpt hen te bereiken wat ze willen en welke weg brengt hen verder van hun doel af? Manon en haar begeleider Joop zoeken ieder op een eigen wijze naar manieren om te herstellen van traumatische ervaringen. En ook de auteur brengt haar eigen ‘queeste’ in. Ze zoekt naar meer zelfkennis. Wat zegt het over haarzelf dat ze zolang is blijven vastzitten aan een foute relatie?

Hun inzicht groeit door hun levensverhaal te schrijven en te werken met lotgenoten.
Thema’s die in de zoektocht aan de orde komen zijn: angst woede en vermijding, moed doorzettingsvermogen en veerkracht, vertrouwen en wantrouwen.

In de periode 2010 tot 2015 schrijven Manon en de auteur elkaar vele brieven. De auteur laat de brieven als een rode draad door haar verhaal lopen.

Share This